Stupanj popunjenosti skladišta prirodnog plina u Njemačkoj dosegao je 100 posto, pokazuju podaci koje je ovaj tjedan objavila udruga Plinska infrastruktura Europe (GIE). 

Puna skladišta plina vitalna su zaštita koja osigurava da njemačke tvrtke i potrošači imaju dovoljno energije za hladnije mjesece koji su pred nama, unatoč smanjenju opskrbe ruskim plinom kao posljedici rata u Ukrajini. 

Posljednji podaci pokazuju kako je početkom ovoga tjedna u tamošnjim skladištima bilo 245,44 TW h prirodnog plina. To je bilo malo iznad 100 posto od 245,39 TW h, što ukazuje na radni volumen plina. Usporedbe radi, u siječnju i veljači 2022. u Njemačkoj je ukupno potrošeno nešto manje od 227 TW h prirodnog plina, prema podacima Savezne agencije za mreže.

"Radni volumen plina koju su prijavili operatori skladišta plina ukazuje na osigurani kapacitet", izjavio je predsjednik njemačkog regulatora Klaus Müller

Europska skladišta plina početkom ovoga tjedna također su bila dobro popunjena. 

GIE, naime, javlja kako je stupanj njihove popunjenosti 95,6 posto, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. U normalnim godinama, skladišta su obično dobro popunjena u jesen, na početku ogrjevne sezone. Razine se zatim smanjuju do proljeća.