Nakon medijskih napisa da USKOK provodi istragu o projektu plinofikacije Zadarske županije, čelnici tvrtke EVN Croatia plin, koja je na rok od 30 godina dobila koncesiju za tu plinofikaciju, na konferenciji za novinare istaknuli su da su za policijsku istragu doznali iz medija. Jedan od direktora EVN-a Gottfried Reisenauer rekao je kako ih nitko iz policije niti iz bilo kojega drugog državnog tijela u vezi s tim nije kontaktirao niti im je postavio bilo kakva pitanja, prenosi HRT.
"Uvijek postupamo i poslujemo u skladu s ugovornim obvezama i skladu s propisima, a ako bude potrebno, ako netko iz policije ili nekog tijela državne uprave bude tražio, rado ćemo dati potrebne odgovore, dodao je Reisenauer.
EVN Croatia plin natjecao se i dobio koncesiju u skladu sa svim propisima i zakonima, a na pitanje novinara daju li u svojim milijunskim poslovima proviziju - direktor EVN Croatia plina Werner Casagrande odgovorio je kratko: Ne!
"Da,istina je da smo najviše bodova za našu ponudu dobili zbog ponude o besplatnom priključku, no u ugovor je bilo ugrađeno da će to biti realizirano samo pod određenim uvjetima", objasnio je Gottfried Reisenauer, član Uprave EVN-a. "U to vrijeme u Hrvatskoj nije bilo propisa koji reguliraju ovo pitanje, a tek je koncem 2011. godine HERA donijela pravilnik o priključcima koji ujednačava uvjete za sve operatore i time u biti omogućila besplatne priključke. Za EVN je propisano da će cijena priključka za kućanstva biti 7000 kuna, ne samo u Zadru, nego i u Šibeniku i u Splitu. To je slična cijena kao u drugim gradovima, s tom razlikom što smo mi preuzeli obvezu izgraditi cijelu distributivnu mrežu", rekao je Reisenauer. Iz ureda zadarskoga župana Stipe Zrilića priopćili su da je postupak za odabir koncesionara za plinofikaciju Zadarske županije proveden transparentno i javno, a odluku je donijela Županijska skupština. Župan Zrilić rekao je da USKOK s njim dosad nije razgovarao o tom slučaju.

Dodajmo ovome kako je cijena kućnog priključka 7000 kuna, a u tu su cijenu uključeni plinomjer, priključna cijev, kućni ormarić,regulator, pripremni radovi i održavanje. Na svakom je investitoru koji želi plin da kupi plinski bojler, ugradi sustav centralnoga grijanja i dimnjak pa cijena radova ovisi o veličini kuće, cijene radova plinoinstalatera i dodatnim željama kupaca, a sve to može stajati od 15 000 do 20 000 kuna, piše Novi list.