Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH (FBiH) prošli tjedan je izmijenila i dopunila Uredbu o organizaciji i regulaciji plinskog gospodarstva

U pojašnjenju tog ministarstva je navedeno kako su predložene izmjene i dopune Uredbe bile potrebne kako bi se jasno utvrdilo da je tvrtka Energoinvest opskrbljivač prirodnim plinom, a BH-Gas operator transportnog sustava. 

Kako je pojašnjeno, od stupanja na snagu Uredbe (22. studenog 2007.) opskrba FBiH prirodnim plinom bilo je stabilna i svi sudionici u plinskoj djelatnosti su planirali i poduzimali potrebne mjere sve do najave i obavijesti tvrtke Gazprom Export da će se isporuka prirodnog plina za FBiH od 1. travnja ove godine odvijati kroz Turski tok, tj. da će biti preusmjerena s dosadašnjeg mjesta isporuke Beregovo (na mađarsko-ukrajinskoj granici) na Zvornik (na srbijansko-bosanskohercegovačkoj granici). 

"Zbog dijametralno različitih stavova uprava BH Gasa i Energoinvesta o posljedicama promjena pravaca i opskrbe te različitog tumačenja odredbi Uredbe, posebice kada je riječ o poslovima opskrbe plinom, ugrožena je sigurnost opskrbe FBiH prirodnim plinom, uz međusobno optuživanje kompanija, što je rezultiralo štetnim posljedicama i sudskim sporovima. U takvoj situaciji Vlada FBiH je u više navrata analizirala nastalu problematiku opskrbe i sukladno tome donosila i odgovarajuće zaključke, čime je održana isporuka prirodnog plina. Međutim, nastala situacija nije riješena i nije dala pozitivne naznake za njeno rješavanje. Stoga je resorno ministarstvo predložilo Vladi FBiH izmjene i dopunu Uredbe", objavljeno je na stranicama Vlade FBiH.