Francuska će vjerojatno početi izvoziti prirodni plin u Njemačku oko 10. listopada, rekla je čelnica francuskog energetskog regulatora CRE, dodajući da regulator trenutačno radi na tarifnim pitanjima povezanima s promjenom protoka na granici. Konzultacije o utvrđivanju tarifa trenutno su u tijeku i vjerojatno će trajati dva tjedna, rekla je za Radio france Emmanuelle Wargon, predsjednica energetskog regulatora CRE. 

Naime, Francuska ponovno aktivira napušteni plinovod u svom sjeveroistočnom administrativnom odjelu Moselle, izvorno izgrađen za protok od istoka prema zapadu, za slanje njemačkog plina prema energetskom sporazumu koji je predstavio predsjednik Emmanuel Macron francuskim dužnosnicima. Francuska će moći isporučivati 130 GWh dnevno, maleni dio njemačkih potreba, ranije su rekli dužnosnici francuskog ministarstva energetike, dok će Njemačka Francuskoj nastaviti isporučivati struju u slučaju poteškoća s opskrbom sredinom zime. 

Ponovno aktivirani plinski interkonektor omogućit će Francuskoj isporuku Njemačkoj do 20 TWh plina iz svojih rezervi tijekom zime – što je ekvivalentno otprilike 2% potreba za plinom najvećeg europskog gospodarstva. Francuska pak muku muči sa svojim nuklearkama koje već godineu dana rade u smanjenom kapacitetu, zbog tehničkih i sigurnosnih razloga.