Gazprom je objavio da započinje graditi plinovod Turski tok. Velika kompanija prvi put pokreće veliki izvozni projekt a da pritom nije potpisala obvezujuće ugovore, piše Russia beyond the headlines. Gazprom planira početi polaganje plinovoda Turski tok u prvih deset dana lipnja, priopćio je 19. svibnja Oleg Aksjutin, član uprave kompanije. Na polaganju plinovoda radit će dva broda, prve cijevi položit će talijanska kompanija Saipem, s kojom je ugovor sastavljen još tijekom izgradnje Južnog toka.
Prošli tjedan Saipem je priopćio da je dobio zadatak od Gazproma da započne izgradnju, a 19. svibnja njemački distributer cijevi Europipe priopćio je da će obnoviti proizvodnju za Turski tok. Bez obzira na početak izgradnje plinovoda, Rusija do danas nije potpisala međuvladine ugovore s Turskom i Grčkom, na snazi su stari dokumenti o Južnom toku.''Gazprom je u toj situaciji isprva bio u manje povoljnoj poziciji, bilo mu je potrebno hitno pronaći zamjenu za Južni tok, platiti odštetu, platiti brodarinu, čuvanje cijevi'', smatra Valerij Nesterov, analitičar Sberbank CIB.
Kompanija se žuri dovesti plin u Tursku i Jugoistočnu Europu, prije nego što Europska unija uspije ostvariti svoju kontrastrategiju za isporuku turkmenskog i iranskog plina. Zasad se izgradnja ne tiče teritorijalnih voda druge države, dakle, za to nisu potrebni međuvladini ugovori, govori Dmitrij Nikiforov, voditelj moskovskog ureda Debevoise & Plimpton. U nizozemskoj kći-kompaniji Gazproma - South Stream Transport V. E. - postoje dozvole za postavljanje otprilike dvije trećine morskog dijela, koji prolazi u teritorijalnim vodama i isključivo u ekonomskoj zoni Ruske Federacije (dozvole su dobivene još za South Stream). Pri najsloženijoj situaciji takva žurba mogla bi dovesti do toga da će Gazprom morati, očekujući dozvolu Turske, obustaviti polaganje cijevi u more, piše Kommersant pozivajući se na izvor blizak Gazpromu. Prema riječima sugovornika, to je tehnološki moguće. Međutim, Gazprom računa na to da će se u dogledno vrijeme dogovoriti s Turskom. Prema riječima ruskih sugovornika Kommersanta, koji su upoznati s tijekom pregovora, polaganje je povezano s parlamentarnim izborima u Turskoj, koji bi se trebali održati 7. lipnja. U njima na strani vladajuće stranke sudjeluje aktualni ministar energetike Taner Yildiz. S druge strane, turski sugovornici Kommersanta smatraju da ključni problem nije u politici, već u cijenama plina za Tursku, koje Gazprom ne želi tako brzo spustiti. Privatni uvoznici dobili su popust tek nakon višemjesečnih pregovora (260 dolara za tisuću kubnih metara umjesto prijašnjih 374 dolara – op. red.), a državna kompanija Botas još ga nije ni dobila. Direktor turskog Instituta za energetska tržišta i politiku EPPEN Volkan Özdemir smatra da bi smanjenje cijena za Botas zaista bio glavni uvjet za sporazume o Turskom toku. Prema njegovom mišljenju, ugovor bi mogao biti postignut tek nakon izbora, budući da će vjerojatno biti smijenjen ministar energetike u Turskoj, a to ''znači pojavu novih ljudi kako u ministarstvu, tako i u Botasu''.