Ruska plinska tvrtka Gazprom razmatra mogućnost da se u buduće cijene plina u dugoročnim ugovorima umjesto za naftu, kao sada, vežu na obnovljive izvore. Tako bi Gazpromovi kupci mogli odabrati hoće li cijenu plina vezati uz naftu ili obnovljive izvore, javlja novinska agencija UPI.
Istodobno su Gazprom i ukrajinska naftna i plinska tvrtka Naftogaz potpisali ugovor o plaćanju 2 mlrd. dolara unaprijed za troškove tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu. Kako je izjavio čelnik Gazproma, taj je ugovor ključan za omogućavanje maksimalnog popunjavanja podzemnih skladišta plina u Ukrajini, a njime će se osigurati i tranzit ruskog plina prema Europi u zimskim mjesecima. Ranije je Gazprom upozorio da trenutačna stopa punjenja ukrajinskih skladišta plina predstavlja prijetnju tranzitu ruskog plina, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.
U isto vrijeme Rusija i Alžir pregovaraju o udruživanju snaga u poslovanju sa ukapljenim prirodnim plinom. Tako su čelnici Gazproma i alžirske državne naftne i plinske tvrtke Sonatrach počeli pregovore o mogućnostima zajedničke proizvodnje i izvoza LNG-a iz Alžira te o drugim mogućnostima suradnje.
Konačno, nakon nekoliko godina pregovora, Gazpromova naftna podružnica Gazprom Neft možda neće nastaviti s daljnjom pripremom za akviziciju  udjela koji ima talijanska naftna tvrtka Eni u libijskom naftnom offshore-polju Elephant. Projekt je i dalje zanimljiv Gazprom Neftu, ali će odluka o tome hoće li se ići u kupovinu udjela u njemu biti donijeta do kraja 2012. godine. Gazprom i Eni još od 2008.godine pregovaraju o kupoprodaji udjela, a Eni za 33,3% traži 170 mil. dolara, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.