Predsjednik Uprave Plinacra Mladen Antunović i zamjenik glavnog izvršnog direktora tvrtke Gazprom Export Aleksander Medvedev potpisali su danas plan aktivnosti o provođenju projekta Južni tok na teritoriju Hrvatske od 2013. do 2016. godine. Taj plan predviđa gradnju odvojka plinovoda kapaciteta 2,7 milijardi m3 godišnje koji bi iz Srbije u Hrvatsku trebao ući kod Sotina te po trasi Janafovog naftovoda u dužini 100 km doći do Slobodnice. Slijedom potpisanog plana aktivnosti dvije tvrtke bi do srpnja trebala osnovati zajedničku tvrtku Južni tok Hrvatska s jednakim udjelom, a slijedi i potpisivanje ugovora o transportu plina, te rad na idejnom projektu, natječaj za nabavu opreme (do rujna 2014.) i izvođača radova (svibanj 2015.). Radovi na odvojku trebali bi početi u srpnju 2015., a puštanje plinovoda u rad predviđa se za prosinac 2016. "Gazprom bi zakupio kompletan kapacitet plinovoda u oba dobavna pravca, a garantirana stopa povrata na kapital iznosi 8% godišnje. Ovo će biti direktan plinski spoj Rusije i Hrvatske, koji će omogućiti dobavu plina bez posrednika, a to će značiti jeftiniji plin na industriju i građane", naglasio je Antunović. Riječ je o investiciji vrijednoj 60 milijuna eura, a temeljni kapital koji Plinacro treba unijeti u zajedničku kompaniju je 77 milijuna kuna, dok će ostatak potrebnih sredstava projektna kompanija namaknuti kreditnim zaduženjem.
Aleksander Medvedev je kazao da je Gazprom zainteresiran za ulaganje u dvije plinske elektrane i za zaradu od prodaje struje iz njih, no nije specificirao o kojim se projektima gradi. Neslužbeno doznajemo da je prvi projekt na koji se to odnosi treći blok TE-TO Sisak, čija gradnja se uskoro privodi kraju, a ako Gazprom bude dobavljač plina taj bi projekt u nekoj perspektivi mogao dostići profitabilnost. Drugi projekt koji zanima Gazprom je suradnja s HEP-om na gradnji TE-TO Osijek, snage 500 MW, a o svemu će se više znati do kraja godine. 
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da je Hrvatska mala zemlja čija potrošnja plina nije presudna za Gazprom, ali činjenica da takva kompanija pokazuju poslovni interes za Hrvatsku pokazuje da zemlja ima poziciju na europskom energetskom tržištu. "Jedan od razloga nekonkurentnosti naše industrije je visoka cijena plina. Naš posao je osigurati najjeftinju opskrbu građanima i industriji", smatra ministar.