Gazprom je počeo utiskivati plin u pet europskih podzemnih skladišta, priopćila je u utorak ruska energetska tvrtka. Gazprom je odobrio i pokrenuo plan dostave plina u pet europskih podzemnih skladišta za mjesec studeni. Utvrđene su količine i rute tranzita plina. Cijena plina u EU nakon što je Gazprom povećao isporuku europskim zemljama pala je za 4% i iznosi 911 USD/1.000 m3, prema ICE interkontinentalnoj burzi u Londonu. 

Njemački operater za prijenos plina Gascade i slovački Eustream, navode kako je povećano crpljenje plina iz Rusije kroz plinovod Yamal-Europe u Njemačku i kroz Ukrajinu u Slovačku. Gazprom isporučuje 29,4 milijuna m3 dnevno u Njemačku kroz plinovod Yamal-Europe, a 88 milijuna m3 dnevno preko Ukrajine u EU. 

Kako je najavljeno Gazprom je dovršio utiskivanje plina u ruska podzemna skladišta za opskrbu domaćih potrošača i počeo ga preusmjeravati u skladišta u Europi. U europskim plinskim skladištima uskladišteno je trenutno više od 836 TWh plina a skladišta su zapunjena prosječno 75%, što je manje nego lani u isto doba. U hrvatskom skladištu Okoli nalazi se 4,14 TWh plina, odnosno skladište je na razini 79% kapaciteta.