Gazprom je priznao odgovornost za najveće curenje metana na svijetu u gotovo dvije godine, izvijestio je Bloomberg. Plinski div je priopćio kako je tijekom hitnih popravaka plinovoda u središnjoj ruskoj republici Tatarstan ispušteno 2,7 milijuna m3 metana. Metan je iznimno moćan staklenički plin za koji znanstvenici kažu da rezultira mnogo neposrednijim i kratkotrajnim utjecajem na globalne temperature od emisije ugljičnog dioksida. 

Iako emisije CO2 mogu ostati u atmosferi stoljećima, znanstveni američki znanstveni časopis opisao je metan kao "zagrijavanje planeta na steroidima desetljeće ili dva" - a za to vrijeme može biti i do 86 puta štetniji od ugljičnog dioksida. Do curenja emisija došlo je 4. lipnja, a otkrila ga je tvrtka za nadzor okoliša Kayrros, izvijestio je Bloomberg. To je najveće otkriveno curenje cjevovoda od rujna 2019. 

Analitičar VTB Capital Dmitrij Lukašov rekao je da vjerojatno curenje neće dovesti do bilo kakvih "značajnih financijskih ili operativnih posljedica", iako bi tvrtka trebala dobiti novčanu kaznu u skladu s ruskim propisima o zaštiti okoliša. Dodao je, međutim, da emisije dolaze u trenutku pojačanog pritiska na globalne energetske tvrtke da učine više na smanjenju svojih štetnih emisija stakleničkih plinova i da ovo može dovesti do "negativnog osjećaja" među investitorima prema Gazpromu.