Ruska plinska tvrtka Gazprom je objavila da će vratiti oko 600 mil. dolara europskim kupcima s kojima je postigla sporazum o snižavanju cijene prirodnog plina. Najveći dio vraćenih sredstava dobit će talijanski div Eni koji je isposlovao za 10% nižu cijenu plina od početka 2012.  godine. No, čini se da taj novac neće dobiti tvrtke koje još uvijek pregovaraju poput njemačkog E.ON-a, javlja poljski dnevnik 'Warsaw Business Journal'.
Istodobno je Gazprom demantirao da se nagodio s ukrajinskom tvrtkom Naftogaz o smanjenju isporuka plina u 2013. godini. Prema glasinama, umjesto 52 mlrd. m3, što je ugovoreno u dugoročnom ugovoru između dvije tvrtke potpisanom 2009. godine, Gazprom bi isporučivao 27 mlrd. m3 godišnje. Uz to, ukrajinska vlada traži da se snizi i cijena plina sa sadašnjih 0,416 USD/m3. Čelnik Gazproma je demantirao takav dogovor i naveo da nema razloga ni za smanjivanje ugovorenih količina plina ni za snižavanje cijene, javlja britanski portal 'Silobreaker'.
Konačno, čelnik Gazproma je također izjavio da je britanski naftni div BP izrazio zanimanje za gradnju dodatnog plinovoda kojim bi se Velika Britanija spojila na plinovod Sjeverni tok kojim Rusija izvozi plin izravno u Njemačku. Stoga bi odluka o gradnji treće i četvrte cijevi plinovoda mogla biti donesena do kraja 2012. godine, a trenutačno se radi studija izvedivosti proširenja plinovoda, javlja američki portal 'Rigzone'.