Petrokemija je, koristeći servis OTS HINA-e, izvijestila da je zaključila ugovor o isporuci 130 mil. standardnih m3 prirodnog plina. Kako se ističe, ugovor je zaključen 15.1.2013, na temelju Tendera za opskrbu prirodnim plinom koji je raspisan još 2.11.2012. godine. Inače, ugovor je zaključen s Prvim plinarskim društvom koje je na Tenderu pobijedilo kao najpovoljniji ponuđač, ali u ime tvrtke Gazprom Schweiz, švicarske trgovačke podružnice ruskog plinskog diva Gazprom. Spomenuti ugovor je zaključen za dio količina, u skladu s odredbama važećeg Ugovora za opskrbu koji je zaključen Prirodnim plinom
U vezi s time, ministar gospodarstva Ivan VRDOLJAK je izjavio da je cijena isporučenog plina za 20% manja od do sada postignute cijene. Ministar Vrdoljak je naglasio kako to znači da Gazprom želi ozbiljno surađivati s Vladom na tržištu plina u Hrvatskoj, a također je otkrio da će se se u Plinacru potpisati akcijski plan za realizaciju odvojka plinovoda Južni tok. Isto tako, najavljeno je da će do kraja siječnja Gazprom otvoriti predstavništvo u Zagrebu, a osnovat će se i mješovita radna skupina koja će se baviti s tri glavna zadatka: opskrbom hrvatskog tržišta plinom, suradnjom na potencijalnim postrojenjima za proizvodnju električne energije iz plina i razvojem poslovanja s opskrbom motornih vozila plinom.
Inače, vezano uz ranije spomenuti tender, valja reći da je Gazprom Schweiz jamčio sigurnost i uvjete isporuke za ponudu koju je uputio PPD. Isto tako, naglašava se da Petrokemija i dalje vodi pregovore o tekućim isporukama i budućoj suradnji i sa svojim sadašnjim ugovornim dobavljačem, Prirodnim plinom.
Istodobno, valja napomenuti da je do potpisivanja spomenutog Ugovora došlo baš nekako u isto vrijeme kada i susret predstavnika Vlade i predstavnika Gazproma, za koji se u medijima govorkalo kako pokazuje zanimanje za sudjelovanje u privatizaciji Petrokemije. Ipak, Vlada je napomenula da za privatizacija tvrtke za sada ne očekuje, što je za posljedicu imalo korekciju cijena njezinih dionica na Zagrebačkoj burzi. Pri tome vrijedi pretpostaviti da porast cijena dionica bio uzrokovan upravo glasinama o privatizaciji, čemu treba dodati posjet visokih dužnosnika Gazproma i spomenuti potpis ugovora. U isto vrijeme na glasine o privatizaciji reagirao je i sad već notorni Stožer za obranu Petrokemije. Ipak, kako napominje 'Večernji list', privatizacija tvrtke bi se mogla očekivati tek za 2 - 3 godine kada bi trebalo biti okončano restrukturiranje i kada se smatra da će njezina vrijednost biti mnogo veća.