Iako se prirodni plin često doživljava kao prijelazno gorivo prema potpuno dekarboniziranom energetskom miksu, GE Gas Power vidi plin s niskim udjelom ugljika kao "odredišnu tehnologiju" s potencijalom da elektrane pretvore u stopostotni pogon na čisti vodik do 2030. godine. "Danas imamo mogućnosti za pedeestpostotno izgaranje vodika za izgaranje u našim najvećim plinskim turbinama s osnovnim opterećenjem" koje se koriste za proizvodnju električne energije, rekao je Martin O'Neill, potpredsjednik u GE Gas Power. 

Cilj tvrtke je, objasnio je, nastaviti istraživanje i razvoj kako bi se "unaprijedio postotak sposobnosti izgaranja vodika do 100%", rekao je na konferenciji Euractiva-a ranije ovog mjeseca. Međutim, dolazak do tog cilja zahtijevat će brzo povećanje proizvodnje čistog vodika, dodao je. A to će biti moguće samo ako se smjesi doda više izvora niskougljičnog vodika, uključujući takozvani "plavi vodik" gdje se emisije nekako hvataju i pohranjuju. 

Budućnost prirodnog plina

U srpnju prošle godine Europska komisija predstavila je prijedloge za razvoj 100% čiste proizvodnje vodika iz obnovljive električne energije, s planovima da se u EU instalira najmanje 6 GW elektrolizatora do 2025., a najmanje 40 GW do 2030. godine. Više od 95% vodika danas se dobiva reformingom prirodnog plina, ugljično-intenzivnim postupkom koji povećava emisije. 

Ipak, očekuje se da će potražnja za plinom ostati snažna u kratkom roku, jer zemlje EU poput Poljske zamijenjuju stare elektrane na ugljen plinskim elektranama. "Sljedećih 10 godina za plin vjerojatno su relativno pozitivne", rekao je Jonathan Stern s Oxfordskog instituta za energetske studije. Iako će se potražnja na nekim mjestima smanjiti zbog ciljeva dekarbonizacije, druge će zemlje zabilježiti porast zbog napuštanja ugljena, rekao je. Gledajući nakon 2030. godine, jasno je da fosilni plin nije dio dugoročnog rješenja.