GONG je ovaj tjedan predstavio istraživanje "Zarobljavanje plinom", izvještaj Petra Vidova, novinara fartografa.hr-a i Duje Prkuta, na kojem su radili više od godinu dana. U istraživanju su se bavili jačanjem ruskog utjecaja u Hrvatskoj kroz plin kao energent, odnosno Gazprom kao kompaniju. Kao model im je poslužila publikacija 'Kremlin playbook' od prije tri godine, u kojoj se objašnjava model zarobljavanja tržišta više europskih država ruskim plinom uz pomoć Gazproma. 

U izvještaju se analizira poslovanje INA-e koja je, kažu autori, zahvaljujući koruptivnim elementima oslabljena i tehnološki devastirana otkako MOL njome upravlja. Vidov je rekao da je kompanija danas gotovo bezvrijedna jer nema kapaciteta za istraživanje i razvoj a postoje naznake da je MOL-ova politika tu usklađena s ruskim željama. Studija proučava snažan razvoj Prvog plinarskog društva koje ima sklopljen višegodišnji ugovor s Gazpormexportom za uvoz plina, a bavi se i projektom LNG-terminala koji će se graditi na otoku Krku. 

Konstatira se da će država u budućnosti biti sve ovisnija od uvoza plina što znači da će biti izloženija posrednom ruskom utjecaju. Istraživači drže da je energetski sektor na prekretnici - ili će biti lobistički usmjeren prema fosilnim izvorima i uvozu ili će se okrenuti jačanju vlastitih, prije svega, obnovljivih, energetskih resursa. Državi, smatraju, nedostaje jasna i nedvosmislena energetska politika i kvalitetna strategija s provedbenim planovima, koje do sada zapravo i nije bilo.