Grčka i Bugarska potpisale su prošli tjedan sporazum prema kojem će se Bugarska priključiti projektu terminala ukapljenog prirodnog plina (LNG) u sjevernoj Grčkoj. Projekt, koji uživa snažnu podršku SAD, ima za cilj povećati energetsku diverzifikaciju u jugoistočnoj Europi, koja je vrlo ovisna od ruskog prirodnog plina. Bugarska državna kompanija Bulgartransgas će preuzeti 20% udjela u grčkoj kompaniji Gastrade, koja gradi terminal kod grada Alexandoupolisa, na sjevernoj obali Egejskog mora, blizu tromeđe Grčke, Turske i Bugarske. 

Prema najavama grčke kompanije, terminal će imati kapacitet za skladištenje 170.000 m3 plina, postojenje za regasifikaciju 700.000 m3/h i kapacitet opskrbe koji će biti veći od 5,5 milijardi m3 godišnje. Plutajuće postrojenje će plinovodom dužine 28 km biti povezano sa grčkom nacionalnom mrežom plinovoda, pomoću koje će prirodni plin biti dalje transportiran na tržišta Grčke, Bugarske i zemalja šire regije, navedeno je u priopćenju Gastradea. 


EU novac

Za projekt je osiguran budžet od 383 milijuna eura, od čega će jedan dio financirati EU, koja je već dala 50% za izradu studije izvodljivosti. Izgradnja terminala trebala bi trajati dvije godine i planirano je da počne s radom krajem 2022. godine.

Vlada u Sofiji ranije je priopćila da bi državna kompanija Bulgartransgas trebala ugovoriti kupovinu između 300 i 500 milijuna m3 iz terminala kod Aleksandrupolisa u narednih tri do pet godina. Bugarska u ovom trenutku svoje godišnje potrebe za prirodnim plinom, koje iznose oko 3 milijarde m3, uglavnom podmiruje plinom iz Rusije. Prošle je godine, međutim, prvi put kupila i veće količine plina iz Grčke. 

Grčka trenutno ima jedan LNG terminal, i to u Revitusi, zapadno od Atene. Kapacitet tog terminala nedavno je povećan na 225.000 m3.