Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na susretu s novinarima govorio je i o odluci da HEP preuzme opskrbu plinom za kućanstva u naredne tri godine. "Zadatak države je da osigura sigurnu opskrbu energentima. Prirodni plin je u višegodišnjem gubitku a do 1. travnja prema zakonu treba ostati opskrbljivač opskrbljivača tarifnih kupaca. Nismo željeli dovesti se u situaciju da Prirodni plin ode u stečaj i da se opskrba kućanstava ugrozi, zato smo odlučili da opskrbu opskrbljivača tarifnih kupaca preuzme HEP koji je financijski stabilan i moćan", kaže ministar. Riječ je o potrošnji od oko 600 milijuna m3 godišnje. 
"HEP će nastaviti kupovati plin od Prirodnog plina po istoj cijeni i kroz cijenu plina imat će pokrivene sve troškove. Ina će imati garantiran otkup i cijenu, a distributeri neće morati ići u javnu nabavu za dobavu plina. Cijene plina za domaćinstva možda će čak pasti za koju lipu, no veće korekcije neće biti", kaže Vrdoljak i dodaje da će HEP prihodima iz plinskog biznisa pokrpati svoj trenutni gubitak tržišnog udjela na struji. 
Ministar je uvjeren da HEP neće biti na gubitku u tom poslu iako na njega prelazi obveza osiguranja sigurnosti opskrbe kućanstava, što znači da u trenutku plinskih kriza morati interventno dobavljati plin. To pak znači i znatno veću cijenu. Na pitanje zbog čega država, ako već dobavlja plin od Ine, ne zatraži manju cijenu, Vrdoljak odvraća da će vrijeme pokazati koliko će ta cijena biti takva kakva jest. Doznajemo da bi ove godine trebao biti raspisan natječaj za gradnju plinskog skladišta u Grubišnom polju, koje je ključno za sigurnost opskrbe.