Hrvatska elektroprivreda (HEP) je 14. veljače opskrbljivačima u obvezi javne usluge dostavila obavijest o veleprodajnoj cijeni plina za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021. Cijena iznosi 0,1825 kn/kWh, što je 8,1 posto manje u odnosu na trenutnu veleprodajnu cijenu plina. 

HERA je prethodno za isto razdoblje propisala referentnu (maksimalnu) cijenu po kojoj HEP, kao imenovani opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina, može prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge. 

Propisani iznos od 0,1924 kn/kWh predstavlja smanjenje veleprodajne cijene u odnosu na sadašnju za 3 posto, a što od 1. travnja omogućuje smanjenje prosječne prodajne cijene za kućanstva za oko jedan posto, priopćeno je iz HEP-a. 


Trošak manji za 243 kune 

Uvažavajući trenutne povoljne projekcije kretanja cijena plina na tržištu, Uprava HEP-a donijela je odluku o dodatnom sniženju veleprodajne cijene za 5,1 posto. 

"Hrvatska elektroprivreda još od travnja 2014. uspješno obavlja ulogu opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina koju nam je u prvom razdoblju povjerila Vlada, a zatim i HERA. Veseli nas što smo, zahvaljujući povoljnim kretanjima na tržištu plina, a sagledavši utjecaj na projicirani poslovni rezultat HEP-a u idućem razdoblju, mogli odrediti nižu cijenu plina u odnosu na maksimalnu koju je postavila HERA", izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić

Niža veleprodajna cijena plina koju je utvrdio HEP omogućuje opskrbljivačima u obvezi javne usluge da dodatno smanje prodajnu cijenu plina za kućanstva. 

Kupcima HEP Plina sa sjedištem u Osijeku cijena plina od 1. travnja 2020. trebala bi se smanjiti za 5,2 posto u odnosu na današnju cijenu. A to bi kupcu s prosječnom godišnjom potrošnjom od 15 000 kWh trošak za plin na godišnjoj razini smanjilo za 243 kune, zaključuju u HEP-u.