Europska komisija planira predložiti ograničenje cijena prirodnog plina nakon ministarskog sastanka 24. studenog, najavila je u srijedu za Reuters visoka predstavnica EU za energetsku politiku Kadri Simson. Povjerenica kaže da će Komisija predložiti ograničenje nakon sastanka ministara energetike na kojem se očekuje da će uputiti izvršnu vlast da operacionalizira prijedlog. 

Europska unija s 27 zemalja već mjesecima raspravlja hoće li i kako uopće ograničiti cijene plina, dok se blok bori obuzdati rastuću inflaciju i cijene energije uzrokovane ruskim smanjenjem opskrbe plinom Europe. Zemlje EU-a podijeljene su oko toga treba li ograničiti cijene plina. Nakon što Komisija predloži, pojačana većina od najmanje 15 zemalja trebala bi odobriti mjeru. 

Belgija, Poljska, Italija i Grčka zahtijevale su od Bruxellesa da predloži ograničenje cijene plina prije 24. studenog i zaprijetile da će blokirati druge politike EU-a, uključujući brža pravila za izdavanje dozvola za obnovljive izvore energije, ako takva ne budu predložena. Drugi, uključujući Njemačku, najvećeg europskog korisnika plina, upozoravaju da bi ograničavanje cijena moglo ostaviti zemlje u nevolji s osiguranjem dobave na međunarodnim tržištima plina. 

Cijena vezana uz burzu

Planirana gornja granica cijene plina, koju je Komisija skicirala u dokumentu koji je kasno u utorak podijelila sa zemljama EU-a, stupit će na snagu ako cijene porastu na unaprijed definiranu razinu, i ograničit će cijenu ugovora za mjesec unaprijed vezano za nizozemsku burzu plina TTF. "Ne želimo suspendirati tržište kao takvo", rekla je Simson. "Na globalnom tržištu roba, ne možemo privući te količine osim ako naše cijene (plina) nisu konkurentne u odnosu na druge regije svijeta, točnije azijsko tržište." 

U dokumentu podijeljenom sa zemljama EU-a, u koji je Reuters imao uvid, nije navedena razina cijene koji će se koristiti, ali je rečeno da će biti odmah suspendiran ako izazove "nenamjerne tržišne poremećaje" koji štete europskoj energetskoj sigurnosti.