Krajem prošle godine činilo se da je konačno sve dogovoreno oko spašavanja Petrokemije i osiguranja spasonosnih 400-450 milijuna kuna svježeg kapitala koji bi u problematičnu državnu tvrtku trebao unijeti tzv. domaći konzorcij, no umjesto objave javnog poziva ulagačima dokapitalizacija je zastala. Službeno to, naravno, nitko od sudionika u ovom postupku ne želi potvrditi, no kako Poslovni dnevnik neslužbeno saznaje, realizacija postupka zapela je zbog Ine, koja uz PPD treba biti glavni sudionik u novoj vlasničkoj strukturi. Nadzorni odbor Ine navodno je prije desetak dana iskazao negativan stav o učešću tvrtke u dokapitalizaciji Petrokemije, te je postavio pitanje evaluacije tog ulaganja i njegovog značaja za poslovne rezultate Ine. Takav stav, navodno je zauzeo dio nadzornika iz Molove kvote, a mađarski partner želi da se napori Ine u spašavanju kutinskog proizvođača valoriziraju i unesu u paket o kojem će se pregovarati pri isplati Mola za Inine dionice. 
Eventualno povlačenje Ine iz ovog procesa mijenja i pozicije ostalih partnera u konzorciju, a možda i dovodi u pitanje ovako zamišljenu realizaciju nalaženja kapitala za Petrokemiju. To više što se niti najavljivani ulazak austrijskog Borealisa u konzorcij prema dostupnim informacijama još nije dogodio, iako je njihova ponuda vrijedna 140 mil. kn još na stolu.
Borealis traži da se tvrtku odtereti starih kratkoročnih kredita, što hrvatska strana smatra nerealnim u ovom trenutku. Traže i kontrolu nad proizvodnjom i kontrolu nad trećinom nabave plina za Petrokemiju, zbog čga nisu objeručke dočekani jer ugrožavaju interese PPD-a i INA-e. kredita Ako INA odustane sa svojih 125 mil. kn taj će kapital trebati nadomjestiti ili novim partnerom ili većim udjelom preostalih partnera. Navodno je uspostavljena komunikacija s ulagačima iz konzorcija i Vladom, no zbog određenih zahtjeva koji za sve uključene nisu prihvatljivi Borealis neće participirati u preuzimanju kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. O novom zapletu svi sudionici u transakciji komuniciraju vrlo suzdržano a INA kaže da konačna odluka još nije donesena. Iz dosadašnje komunikacije s ulagačima nema saznanja da se itko od zainteresiranih predomislio, a službeno će se o tome, dodaje, moći govoriti tek nakon objave javnog poziva i u konačnici uplate novca na račun Petrokemije. Poziv, pojašnjava predsjednik Uprave Đuro Popijač, još nije objavljen jer se čeka odgovor Bruxellesa o dopuštenoj koncentraciji potencijalnih novih dioničara. Odgovor se očekuje u roku od 30 do 60 dana, a u tom intervalu očito će se još poprilično pregovarati i dogovarati buduće odnose, piše Poslovni dnevnik.