Srbija trenutačno nema problema s isporukama plina te se s punjenjem skladišta i kriznim planovima priprema za moguće poremećaje u opskrbi tijekom zime zbog situacije u Europi, koncem proteklog tjedna je izjavila potpredsjednica tamošnje Vlade i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u Narodnoj skupštini, gdje je sudjelovala na konferenciji Dani Amerike u Beogradu. 

"Nitko tko je danas ovisan o opskrbi plinom iz Ruske Federacije ne može biti siguran. Prekid isporuke plina zemljama Europske unije kroz Sjeverni tok 1 nije neočekivan, jer ne samo sada, već i u prethodnim mjesecima i posljednjih godina Rusija koristi energetske resurse kao svoje političko oružje. Što se Srbije tiče, za sada nema problema u isporukama, ni najava da bi moglo biti prekida, i vidimo koliko je bitno što smo izgradili plinovod Balkanski tok i što možemo nabaviti plin iz dva smjera. Također, gradimo plin Niš-Dimitrovgrad i iduće godine moći ćemo kupovati plin i od drugih opskrbljivača", napomenula je. 

"Ne znamo što se može dogoditi u nadolazećem razdoblju, hoće li biti novih sankcija, hoće li neka od tranzitnih država odlučiti da ne isporučuje plin, ali mi smo kao država spremni. Popunjavamo zalihe i u skladištu u Banatskom Dvoru i u Mađarskoj, imamo krizne planove. Ali, bez razumijevanja velikih sila nema izvjesnosti. Ovo se mora završiti, inače će odvesti svijet u još veću krizu i dublje podjele te je pitanje kako ćemo iz toga izaći", kazala je, objavljeno je na službenim stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.