Ruski Gazprom najavio je u četvrtak da bi do kraja godine plinovodom Sjeverni tok 2, koji je još u izgradnji, u Europu trebao isporučiti 5,6 milijardi prostornih metara prirodnog plina, što je nedovoljno da zadovolji veliku europsku žeđ za plavim gorivom, jer su plinska skladišta prazna. Taj plinovod trebao bi udvostručiti kapacitete postojećeg plinovoda, na 110 milijardi prostornih metara. Gazprom je objavio i da je od siječnja do srpnja postojećim plinovodom Sjeverni tok isporučio 33,7 milijardi prostornih metara plina, 800 milijuna više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. 

Europsko tržište plina željno očekuje prve pošiljke ruskog plina kroz Sjeverni tok 2, ističe Reuters, navodeći Eurostatove podatke da je lani u EU potrošeno 394 mlrd m3. Cijene plina u Europi u posljednje su vrijeme izrazito povišene zbog rekordno niskih zaliha za ovo doba godina i nepromijenjene ruske ponude na dražbama. 

 Nakon Gazpromove objave cijene su na referentnom europskom tržištu TTF u Nizozemskoj su pale, navodi Reuters. "Značajan dio rizika uoči zime povezan je s Rusijom", ističu analitičari Refinitiva. "Ključno je pitanje kada će Gazprom napuniti spremišta u Europi. To znači da će opskrba plinovodom Yamal-Europa i precizne informacije o tome kada točno kreću isporuke Sjevernim tokom 2 i u kojem obujmu biti važne za tržišta u oba smjera", dodaju.