Italija bi mogla postati čisti energetski hub za Europu i to kroz uvoz vodika proizvedenog u Sjevernoj Africi iz solarne energije po cijeni koja je 10 do 15% niža nego da je gorivo proizvedeno lokalno, pokazala je studija plinske grupacije SNAM i konzalting kuće Ambrosetti, rečeno je ove subote na konferenciji u Cernobbiu. Studija je pokazala de je Italija optimalno smještena za razvoj vodikove energetike i infrastrukture, zahvaljujući svojoj lokaciji i velikoj plinskoj mreži. 

"Italija može postati infrastrukturni most između Europe i afričkog kontinenta, omgućujući veću dostupnost vodika u ostalim europskim državama", rečeno je. Vodik bi mogao pokrivati 23% talijanskih potreba za energijom do 2050., smanjujući emisije za 28%, a industrija bi mogla prihodovati 30 godina 1,5 trilijuna eura uz stvaranje do 540.000 radnih mjesta, pokazala je studija. 

Nužna sinergija

Europska komisija želi povećati ulaganja u vodikovu energetiku i koristiti to gorivo tamo gdje bi emisije ugljičnog ioksida inače ostale visoke ili gdje je elektrifikacija otežana. Vodik je već duže vrijeme zanimljiv kao gorivo za vozila i elektrane  ali je trenutno preskup za široku upotrebu. Pristalice kažu da ulaganja u infrastrukturu i veća potražnja iz transportnog sektora te plinskih mreža i industrije može dovesti do smanjivanja troškova, objavio je Reuters.