Rusija će odobriti sniženje cijene prirodnog plina za Bugarsku od oko 11% od 1.4.2012. godine, izjavio je bugarski ministar gospodarstva, energetike i turizma Deljan DOBREV nakon razgovora s ruskim ministrom energetike Sergejem ŠMATKOM i predstavnicima plinske tvrtke Gazprom. Bugarska trenutačno plaća 0,6 USD/m3, što bi od travnja trebalo pasti na 0,534 USD/m3. Popust bi trebao važiti idućih 9 mjeseci. Gazprom je također iskazao interes za gradnju plinske termoelektrane u Belenu koja bi se trebala sagraditi umjesto napuštenog projekta NE Belene
U vezi toga, Bugarska se obavezala ruskim tvrtkama platiti sve dosadašnje troškove pripreme i obavljenih radova, a točan iznos će biti definiran u travnju. S druge strane, ruske će tvrtke sudjelovati u radovima na prebacivanju reaktora koji je sagrađen za NE Belene u NE Kozloduj. Pitanje bugarskog plaćanja penala zbog jednostranog prekida projekta  nije bilo na dnevnom redu spomenutih razgovora.
No, istodobno je američka državna tajnica Hillary CLINTON čestitala je Bugrskoj na odluci da prekine projekt NE Belene i napomenula da zna koliko je teško bilo donijeti takvu odluku, dok bugarska oporba ne podržava odluku jer je vlada podlegla pritisku SAD-a, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.