Srbijanski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na 6. ministarskom sastanku Savjetodavnog vijeća za Južni plinski koridor koji se nedavno održao u azerbajdžanskoj prijestolnici Bakuu je izjavio kako taj projekt ima veliki značaj za diverzifikaciju opskrbe plinom u Jugoistočnoj Europi. 

Antić je, objavila je srbijanska vlada, rekao kako je povezivanje s Južnim plinskim koridorom važno za energetsku sigurnost Srbije i zemlje u okruženju, istaknuvši kako ona intenzivno radi na interkonekcijama sa susjednim državama, koje će omogućiti opskrbu plinom iz novih izvora. Pritom je ključna interkonekcija s Bugarskom kroz izgradnju plinovoda Niš –Dimitrovgrad - Sofija, što podržava i EU. 


Kaspijski bazen

Antić je dodao kako interkonekcija Bugarska - Srbija, čiji se završetak gradnje očekuje najkasnije početkom 2022., s interkonekcijom Grčka - Bugarska, Srbiju povezuje s Južnim plinskim koridorom i otvara mogućnost da se u budućnosti opskrbljuje plinom iz kaspijskog bazena plinovodima TANAP i TAP, kao i iz LNG terminala u okruženju. 

Ministar je, među ostalim, podsjetio na to da je Srbija izgradila dionicu magistralnog plinovoda od granice s Bugarskom do one s Mađarskom, u dužini od 403 kilometra, koji predstavlja nastavak plinovoda Turski tok.