Protok plina prema Europi preko Ukrajine bio je manji u srijedu nakon što je Kijev djelomično zaustavio tranzit tog energenta kroz Luhansk, jednu od istočnih regija koju je Rusija najjače gađala od početka svoje invazije. 

Nije jasno u kojoj će mjeri smanjeni protok, što su potvrdili ukrajinski operator plinskog transportnog sustava GTSOU i ruska državna plinska tvrtka Gazprom, utjecati na količinu plina koja uistinu stiže u druge europske zemlje. Ukrajina je unaprijed najavila taj korak, budući da Rusija nastavlja bombardirati zemlju u ratu koji je započeo u veljači. 

Ruska okupacija regije onemogućila je pristup čvoru u Sohranivki i kompresorskoj stanici Novopskov. Operator je ovo opisao kao "višu silu".

 

Bez smetnji 

Međutim, iz Gazproma su izjavili kako nisu dobili "nikakvu potvrdu o okolnostima više sile", dodajući da su Ukrajinci posljednjih tjedana radili "u Sohranivki bez smetnji". 

Jedini plin koji je Ukrajina prihvaćala bio je onaj koji je stigao plinovodom Soyuz kroz terminal na ruskom području, pokazuju podaci GTSOU-a. Naime, prema tim podacima, jučer je kroz Ukrajinu trebalo proći 72 milijuna kubičnih metara ruskog plina, što je manje od razine koja je prelazila 88 milijuna kubičnih metara prethodnog dana. 

Nije jasno mogu li se za transport plina koristiti druge rute, no Gazprom je rekao da će ispuniti sve svoje obveze prema europskim kupcima, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

 

Pomno praćenje situacije 

Ukrajina dobiva tranzitne naknade tako što propušta ruski plin kroz svoje područje, iako ruski plin uglavnom stiže u Europu kroz plinovod Sjeverni tok. 

Ukrajina je u više navrata pozivala na strože mjere protiv Moskve od početka rata, ali opskrba plinom zabrinjava mnoge europske zemlje koje nastoje ekonomski kazniti Rusiju, ali nemaju alternativu plinu koji ona isporučuje. Takvi strahovi su posebice izraženi u Njemačkoj, iako Berlin smanjuje svoju primjetnu ovisnost o ruskim izvorima energije što je brže moguće. 

Njemačka u srijedu nije uočila nikakva uska grla, rekla je glasnogovornica Ministarstva gospodarstva za dpa. "Sigurnost opskrbe u Njemačkoj trenutno je još uvijek zajamčena", izjavila je, dodajući kako Berlin pomno prati situaciju. 

Dok vrijeme postaje toplije u Njemačkoj, smanjujući zabrinutost ljudi oko grijanja svojih domova Berlin nastoji osigurati da skladišta plina budu popunjena za nadolazeću zimu. Njemačka je nedavno uvela novi zakon kojim se utvrđuje minimalna količina plina koja je potrebna do određenih datuma. Skladišta tako moraju biti popunjena 80 posto 1. listopada svake godine, 90 posto 1. studenog i 40 posto 1. veljače.