Dvije velike europske tvrtke, uplašene mogućim američkim sankcijama, povukle su se iz daljnjeg ostvarivanja projekta Sjeverni tok 2. To su njemačka građevinska tvrtka Bilfinger i švicarska osiguravajuća kuća Zurich Insurance Group. Istodobno, Ministarstvo financija SAD-a (USTD) je 19. siječnja ove godine objavilo je sankcije i za brod 'Fortuna' koji izvodi radove na izgradnji tog plinovoda ispod Baltičkog mora i za njegovog vlasnika, tvrtku KBT-Rus.

Do sada je Bilfinger izvodio radove u sklopu ugovora u ukupnoj vrijednosti 15 mil. eura, a koji su se odnosili na razvoj, isporuku i održavanje sigurnosnih sustava za budući plinovod i isporuku jedinice za proizvodnju topline. Tvrtka je sada objavilla da neće moći ispoštovati sve predviđeno tim ugovorima. Nadležne njemačke vlasti smatraju takve sankcije nelegalnima, a Savezna država Mecklenburg i Zapadno Pomorje, gdje se nalazi točka na kojoj plinovod dolazi na njemačko kopno, uspostavila je posebnu zakladu kojoj je cilj pomoći svim njemačkim tvrtkama koje bi se mogle naći pod udarom sankcija. 

S daljnjim sudjelovanjem u projektu završio je i Zurich Insurance Group koji je poštivanje sankcija i zakona SAD-a postavio kao 'vrhunski prioritet'. U skladu s time, tvrtka je raskinula sve ugovore u vezi s osiguranjem na ostvarivanju projekta.

Do sada je ostvareno 94% projekta koji bi prirodni plin iz Rusije trebao dovoditi izravno do Njemačke, zaobilazeći tako zemlje Srednje i Istočne Europe, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.