U suradnji nekoliko hrvatskih IT tvrtki i HEP Plina u Osijeku, pokrenut je najveći hrvatski projekt digitalizacije plinomjera. 

Cilj je do kraja godine implementirati pametne uređaje koji će omogućiti daljinsko očitanje plinomjera i time smanjiti troškove ručnog očitavanja na terenu, kao i naprednu analitiku te podići razinu korisničkog iskustva. Točnije, korisnicima usluge HEP Plina projekt digitalizacije omogućuje uvid u realnu potrošnju, procjene troškova potrošnje kao i analitiku povijesnih i trenutnih podataka. 

Valja naglasiti kako je riječ je o projektu Interneta stvari (IoT), jedne od ključnih tehnologija digitalne transformacije. Spajanje na mrežu Interneta stvari pružio je hrvatski operater Sigfoxa, IoT Net Adria, dok su HEP Telekomunikacije pružile uslugu prihvata podataka na platformu za obradu podataka. Senzor koji se instalira na postojeća plinska brojila i šalje očitanja nekoliko puta dnevno razvila je tvrtka Byte Lab, dok su Multicom i Axis provele integraciju projekta, priopćeno je iz tvrtke Tridea. 


Transformacija industrije 

Damir Pećušak, izvršni direktor HEP-Plina, rekao je kako je partnerstvo ovih tvrtki u integraciji, razvoju hardvera i softvera rezultiralo je brzom realizacijom i osiguravanjem skalabilnosti. 

"Nadležnost i predanost partnera IoT Net Adrije iz Sigfoxovog ekosistema pokazalo se kao ključni čimbenik uspjeha u razvoju ovog isplativog i pouzdanog automatiziranog plinomjera", istaknuo je. 

"Projekt plinomjera, HEP Plina, prvi je primjer prednosti koju naš 0G IoT connectivity dovodi do implementacije velikih razmjera. Mješavina pametnih uređaja s više od 10 godina autonomije, naša globalna IoT mreža i sposobnosti platformi omogućavaju komunalnim tvrtkama da brzo, jeftino i sigurno spoje svoje čitače bilo gdje u državi i tako povećaju učinkovitost, održivost i zadovoljstvo kupaca", rekao je Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adrije, dodavši kako je najveća vrijednost projekta upravo u njegovoj skalabilnosti i brzoj primjeni koja će omogućiti ozbiljnu transformaciju plinske industrije i povećati vrijednost u cijelom lancu, od distributera do krajnjeg korisnika.