Njemački vicekancelar i tamošnji ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck otputovao je u ponedjeljak u Izrael na razgovore s predstavnicima izraelske vlade u Jeruzalemu radi razgovora koji su usmjereni na politička, ali i gospodarska pitanja. 

Prema očekivanjima, neke od tema razgovora bit će suradnja u područjima energije, klime i tehnologije, s naglaskom na obnovljive izvore

Uz izraelsku obalu postoje velika polja prirodnog plina, a Njemačka istražuje nove izvore energije. Dok Moskva nastavlja bombardirati Ukrajinu, Berlin ubrzano pokušava smanjiti svoju ovisnost o ruskim izvorima energije, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

 

Nedostatak infrastrukture 

"Još uvijek nam nedostaje plina, ako želimo postati neovisni o Rusiji", rekao je Habeck neposredno prije odlaska, dodajući kako to nije središnje pitanje njegova putovanja. 

Postojali su planovi za plinovod (EastMed) kroz Sredozemno more do Europe koji bi transportirao plin iz Izraela preko Cipra do Grčke i tako do Europske unije. No, Habeck je rekao da izvoz plina u Europu u kratkom roku neće biti jednostavan zbog nedostatka infrastrukture. 

Ako bi Berlin mogao surađivati sa susjednim zemljama koje imaju LNG terminale u bliskoj budućnosti, "to bi sigurno moglo pomoći", dodao je.