Mađarska se nada kako će u rujnu potpisati petnaestgodišnji ugovor s Gazpromom o opskrbi plinom, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom jučer u Budimpešti. Za mjesec dana postojeći dugoročni ugovori dviju strana istječu, a 1. listopada isporuke plina Mađarskoj iz ruskog plinovoda Turski tok počinju kroz preko Bugarske i Srbije umjesto kroz Ukrajinu. Szijjártó se sastaje s A. Millerom, izvršnim predsjednikom Gazproma već idući ponedjeljak na tu temu. 

Novi ugovor

Budimpešta želi zaključiti ugovor za isporuke 6,2 mlrd m3 godišnje, s tim da bi se svakih pet godina ugovor mogao revidirati ili čak napustiti, piše Geoploitika news. Gazprom pak predviđa kako će prosječna cijena za dugoročne ugovore za plin koji tvrtka isporučuje europskim zemljama 2021. godine biti 240 USD/1.000m3 a ta cijena podizana je nekoliko puta u zadnjih par mjeseci, a bila je ispod 200 USD/1.000 m3. Još u travnju Gazprom je objavio da očekuje izvoz po cijenama između 175-183 USD/1.000m3. Ove godine Gazprom bi u Europu samo Sjevernim tokom 2 trebao isporučiti 5,6 mlrd. m3 plina. 

Mađarska ima bliske i odlične veze s Moskvom, i dobit će popuste, ali mnogi analitičari smatraju kako je greška što ugovor nije zaključen ranije, jer trenutno najbolje vrijeme. Cijene plina u međuvremenu su, zbog rekordno praznih plinskih skladišta i smanjenja dobave, u Europi su neočekivano skočile do neviđenih razmjera. Mađarska pak već duže vrijeme ima veliku međunarodnu diplomatsku aktivnost s Azerbajdžanom kojoj je cilj bio Rusiji pokazati da država radi na diverzifikaciji dobave plina. 

Plinski swapovi u Hrvatskoj


Mađarska od početka ove godine može priliku primati ukapljeni plin s hrvatskog LNG terminala na otoku Krku. Naime u jesen prošle godine mađarska državna grupacija MVM potpisala je ugovor o opskrbi ukapljenim plinom sa Shell-om. Međutim, Geoplitika news piše da je taj plin rijetko stizao do Mađarske, gdje je navodno vrlo malo onih koji su ga spremni kupiti. Mađarska vlada zatražila je od državne grupe MVM da s hrvatskom stranom zaključi ugovor za milijardu kubika godišnje. Međutim, usprkos tome gotovo tri četvrtine kupljenog LNG-a i dalje će ostati u Hrvatskoj u zamjenu za ruski plin. To nije optimalno za Hrvatsku koja ne zarađuje od tranzita plina preko interkonekcije, međutim izgleda da nema načina da se izbjegnu swapovi.