Mađarski Portfolio.hu izvještava da Mađarska ima načina da prikupi novac da otkupi plinsko poslovanje od njemačkog E.on-a. Iako to nigdje nije potvrđeno u javnost je plasirana informacija da je država ponudila sumu od 800 milijuna eura, uključujući i dugoročne ugovore u opskrbi plinom i plinska skladišta, no ta je kompanija svoj plinski business procijenila na 1,2 milijarde eura. Postoji mogućnost da Mađarska E.on isplati iz povučenih ali nekorištenih sredstava MMF-a i Europske unije ili konvertirajući državne depozite u forintama u narodnoj banci Mađarske. Tu je i teoretska mogućnost da iskoristi novac za reformu mirovinskog sustava i fond za smanjenje duga, no to je puno kompleksnije rješenje.

Reuters javlja da će Mađarska tim potezom dobiti dugoročnu kontrolu nad uvozom plina i cijenama.

Zamjenik premijera i ministar pravosuđa Tibor Navracsics u intervjuu za televiziju M1 kazao je da je preuzimanje E.on-ova businessa pitanje nacionalne strategije. "Svijet je pokazao da je nacionalno vlasništvo nad energetskim kompanijama iznad svega stvar sigurnosti i nije slučajno da je glavnina europskih država u svom vlasništvu zadržala svoje energetske tvrtke. Sada je sve u pregovorima, a moguće je i da Njemački vlasnici neće željeti prodati svoje poslovanje državi", rekao je Navracsics. Ministar pravosuđa naglasio je da prije te transakcije treba proučili europsku legislativu da se ustanovi je li nacionalizacija kompanije u suprotnosti s previlima o tržišnom natjecanju. Zaključio je da će Europska komisija sigurno biti sumnjičava oko ovog slučaja.

Enalitičar Erstea u Budimpešti Jozsef Miro kaže da je samo pitanje vremena da E.on proda svoje poslovanje. "Jednom kada se država domogne plinskog poslovanja može početi pregovarati o jeftinijem uvozu plina iz Rusije od 2015., kada ističe dugoročni ugovor o uvozu, a to može Orbanu donijeti izbore", kaže Miro. E.on Hungary najveći je trgovac plinom u zemlji koja broji 10 milijuna stanovnika, a posjeduje i skladišne kapacitete od 4,5 milijarde m3. Ako država uspije otkupiti E.on- ovo poslovanje najizgledniji kupac bit će nacionalna elektroprivreda MVM koja je lani uprihodila 2,9 milijarde dolara, smatraju analitičari.Ako MVM preuzme plinsko poslovanje morat će pokriti gubitke koji nastaju usljed regulirane cijene plina.

Otkup plinskog poslovanja bit će prilično skup u trenutku kad se zemlja bori s državnim deficitom. MOL je E.onu prodao svoj plinski posao 2005. za 2,2 milijarde eura uključujući dugove. Bivša socijalistička vlada pravom prvokupa osigurala se da E.on ne dospije u neželjene ruke, a to pravo ističe do 2016. Nakon 2010. poslovna situacija je E.onu postala teška jer je Orbanova vlada zamrznula cijene plina glavnini kućanstava i ograničila je povrat na kapital, pa je kompanija 2011. potonula u gubitke koji su minimalni.