Tvrtka MET Croatia Energy Trade poslala je obvezujuću ponudu tvrtki LNG Hrvatska za zakup kapaciteta LNG terminala na otoku Krku za trogodišnje razdoblje u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde prostornih metara. MET je o tome prethodno izvijestio i terminal. 

MET u priopćenju navodi kako značajne promjene na međunarodnim energetskim tržištima predvodi brz rast globalne trgovine LNG-jem i to je smjer koji podupire MET Grupa. 

"Hrvatski projekt gradnje LNG terminala pomoći će srednjoj i istočnoj Europi da postane dio globalnog plinskog tržišta", ističe se, među ostalim, u priopćenju. 


Slobodni kapacitet 

"MET Grupa aktivno prati globalni rast potražnje za ukapljenim prirodnim plinom te iz dana u dan povećava količine isporučenog LNG-ja", rekao je Mario Matković, predsjednik Uprave tvrtke MET Croatia Energy Trade, dodajući kako tvrtka ne sumnja da će "zakup kapaciteta LNG terminala u Krku uvelike pridonijeti njenoj dugoročnoj poslovnoj strategiji". 

MET Hrvatska je u nas prisutan od 2013. i jedan je od vodećih dobavljača plina na domaćem tržištu. MET Hrvatska član je MET Grupe, europske energetske tvrtke sa sjedištem u švicarskom Zugu. 

Tvrtka LNG Hrvatska, pak, poziva sve zainteresirane korisnike koji planiraju podnijeti zahtjeve za dugoročni zakup preostalog slobodnog kapaciteta uplinjavanja LNG-ja da to učine do 15. lipnja ove godine. 

Na koncu, valja naglasiti kako je tehnički kapacitet krčkog terminala, koji bi s radom trebao krenuti početkom iduće godine, 2,6 milijardi prostornih metara godišnje.