Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) izdalo je uputstva za vlasnike zgrada i upravitelje, odnosno predstavnike suvlasnika, za sanaciju dimnjaka. Upute su proizašle nakon prošlotjednih sastanaka koje je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar organizirao s upraviteljima, predstavnicima Grada Zagreba, Gradske plinare Zagreb, inženjerima građevinarstva, strojarstva te predstavnicima dimnjačara. 

MGIPU podsjeća kako je Vlada na prošloj sjednici donijela odluku o rebalansu kojom se 141 milijun kuna usmjerava na sufinanciranje hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom. To je preduvjet da se osiguraju sredstva za hitne sanacije rebalansom proračuna, a s ciljem da se podigne razina sigurnosti na područjima pogođenim potresom, omogući topla voda i grijanje građanima koji će se nakon tih popravaka moći vrati svojim domovima.

 

Izrada aplikacije 

"Vlada će pomoći svakom kućanstvu s iznosom do 20 tisuća kuna, ali to je samo početak jer mnogi domovi su pretrpjeli značajno veća oštećenja. Čeka nas cjelokupna obnova kako Zagreba tako i dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Inzistiramo od samog početka na transparentom trošenju sredstava te su ovom odlukom predviđena i sredstva za izradu aplikacije koja će omogućiti svim institucijama, ali i građanima uvid u troškove u realnom vremenu", rekao je Štromar. 

Spomenuti iznos do 20 tisuća kuna namijenjen je za financiranje sanacije dimnjaka i ugradnju novih bojlera, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi. 


Po pravilima struke

Iz Ministarstva graditeljstva osigurat će se 12 tisuća kuna po kućanstvu za spomenute sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do 8000 kuna. Troškovi će se nadoknaditi i svima onima koji su spomenute radove ili već obavili ili ih sad obavljaju, a uvjet je predočenje računa te da svi radovi budu po pravilima struke, javlja MGIPU

Hodogram je razrađen za popravak ili zamjenu dimnjaka, s obzirom na to da je velika većina upita i nedoumica upravo u ovom dijelu obnove. Upravitelji zgrada i (su)vlasnici trebaju angažirati stručne ljude (projektante, izvođače, nadzorne inženjere), čime će se osigurati optimalna inženjerska rješenja i uspješna realizacija ove prve faze obnove.