Ruska plinska tvrtka Gazprom ne isključuje mogućnost da dođe do povremenih prekida u isporukama ruskog prirodnog plina kupcima u Europi zbog političke situacije u Ukrajini. Zbog toga će Gazprom nastaviti investirati u realizaciju projekata poput plinovoda Južni tok i novih terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) te novih podzemnih skladišta plina u Europi kako bi se izbjegli rizici koje donose situacije poput ukrajinske. Jedan od čelika tvrtke potvrdio je da ona redovito isporučuje plin Ukrajini, iako nisu plaćeni dugovi za prethodno isporučeni plin, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia' .
Inače, uvozom plina iz Rusije pokriva se najmanje 80% potreba u 10 europskih zemalja, među kojima su u Jugoistočnoj Europi Bugarska, Srbija i Moldavija, dok je najmanje ovisna Rumunjska koja njime pokriva 20%  potreba. Srbija, Bugarska, Češka, Finska i Bjelorusija u cijelosti ili gotovo potpuno ovise o uvozu ruskog plina. U Moldaviji i Litvi se njime zadovoljava gotovo 90% potreba, dok Poljska i Slovačka iz tog izvora zadovoljavaju 80% potreba za plinom. Ruski plin zadovoljava 40% potreba u Njemačkoj, Ukrajini, Turskoj, Austriji, Grčkoj i Estoniji, pokazuju podaci Gazproma i američke korporacije Morgan Stanley. S druge strane, Belgija uopće ne koristi ruski plin, dok ga Nizozemska i Švicarska koriste za 10% potreba. Velika Britanija, Rumunjska i Francuska uvoze ruski plin radi zadovoljenja oko 20% potreba, dok Italija njime zadovoljava 30% potreba, javlja rumunjski dnevnik 'Nine o' Clock'.
Istodobno je u američkom Kongresu poručeno da bi se dopremanjem većih količina američkog plina na međunarodno tržište smanjio utjecaj Rusije u Istočnoj Europi. Pri tome se navodi da je plinski sektor 'svijetla točka' u američkom gospodarstvu i da je došlo vrijeme da se on iskoristi za postizanje prednosti u međunarodnim odnosima. Stoga je 'širenje izvoza američkog LNG-a prilika da se suzbije ruski utjecaj i moć, a SAD ima energetsku diplomaciju sposobnu da u brzo reagira u tom smislu'. No, američka vlada još odvaguje hoće li dopustiti veći izvoz američkog plina koji zbog svoje niže cijene predstavlja snažan adut za oporavak domaćeg gospodarstva, javlja novinska agencija UPI.