Europska ogromna i uglavnom ni približno iskorištena mreža terminala za ukapljeni prirodni plin ne može spasiti EU od od predstojećih zimskih poteškoća u opskrbi plinom, a razloga za to ne nedostaje. Može se reći da se nad EU u tom smislu nadvila "savršena oluja" - niz tržišnih i tehničkih okolnosti koji trenutno baš i ne sluti na dobro. Plin će biti najtraženija roba i moglo bi ga nedostajati. LNG isporuke koje su u srpnju ušle u europske plinske mreže pale su na najnižu razinu u tom mjesecu u tri godine, a izgledi za ovaj mjesec su još mračniji. Predviđeno je da samo jedan teret stigne u Veliku Britaniju u kolovozu, a trgovci koji imaju skladište u Španjolskoj namjeravaju izvesti šest tereta kako bi iskoristili veće cijene u Aziji, objavio je Rigzone. 

Sve to dolazi kao posljedica toga što je Rusija dopremila manje plina u Europu, ostavljajući kontinent suočen s vrlo teškom zimom ako temperature padnu. "Europa mora napuniti skladišta, ali s trenutnom borbom za plinski teret čini se da će to biti jako skupo, ako se protoci plinovodima ne povećaju. Treba se pripremiti na vrlo nestabilnu zimu", rekao je Oystein Kalleklev, glavni izvršni direktor brodovlasnika Flex LNG Ltd. 

Rusija je dopremala manje plina u Europu preko Ukrajine, ključne tranzitne rute, a opskrba u Njemačku cjevovodom Yamal-Europa koja prelazi Bjelorusiju i Poljsku također je pogođena nakon požara u objektu Gazproma ranije ovog mjeseca. Ruski plinski div rekao je ovaj tjedan da je zatrpan rekordnom potražnjom i u inozemstvu i u Rusiji, gdje mora napuniti skladišta iscrpljena produženom hladnoćom ove godine. 

Europska proizvodnja 

Europa dobiva više plina iz Rusije nego od najvećih proizvođača na kontinentu. S opadanjem domaće proizvodnje i ogromnim plinskim poljem Groningen u Nizozemskoj koje se vjerojatno zatvara tri godine prije roka, kontinent postaje sve više ovisan o hirovima svjetskog tržišta plina kako bi dobio LNG. No, ograničene zalihe u Aziji znače da su zemlje od Kine do Japana i Koreje bile spremne platiti više, mameći čak i zalihe pohranjene u španjolskim tenkovima. "Potražnja za LNG -om u Aziji ostat će velika do kraja godine", rekao je Mark Gyetvay, zamjenik izvršnog direktora ruskog proizvođača LNG -a Novatek PJSC. 

Opskrba plinom iz Norveške ove je godine prekinuta zbog velikog održavanja nakon kašnjenja uzrokovanih pandemijom. Proizvodnja LNG-a također se suočila s izazovima, a brojni terminali od Trinidada i Tobaga do Nigerije i Egipta također slabo pridonose. Prekidi u opskrbi ipak nisu "dugoročna strukturna pitanja" i riješit će se a uvoz u Europu trebao bi se oporaviti u četvrtom tromjesečju zbog veće opskrbe iz SAD -a, Omana i Australije, prognozira Bloomberg NEF. Morgan Stanley pak očekuje smanjenje cijena plina u Europi kako sve više LNG -a stiže na kontinent. 

Zatvorena arbitraža cijena

"S obzirom da azijska potražnja na ljeto dostigne vrhunac, potražnja će početi padati na jesen, pa bi napokon Europa mogla privući malo LNG -a, što bi Europi moglo dati predah u listopadu, koji ako će biti topao, nastavit će se punjenje skladišta", rekao je Ronald Smith, viši analitičar u BCS Global u Moskvi.  Arbitraža cijena između Europe i Azije za listopadske isporuke gotovo je zatvorena, što sugerira da će se više tereta odlučiti uputiti na terminale u Atlantiku, tvrde trgovci. Međutim, to će vjerojatno biti prekasno za europske tvrtke da dovoljno napune zalihe prije nego što se zimska hladnoća spusti na regiju. 

Europska kriza mogla bi se ublažiti kada iz Sjevernog toka 2 počne teći plin. Iako bi Europa trebala dobiti više LNG-a u listopadu, opskrbe će se ponovno iskomplicirati od studenog dok se kupci iz sjeveroistočne Azije pripremaju za vrhunac zimske sezone grijanja, prognoziraju konzultanti iz London Aspects. Potražnja u azijsko-pacifičkom području porast će za 2,8 milijuna tona od prosinca do siječnja, dok će ponuda u regiji dobiti tek manje od polovice. 

"To znači da će regiji biti potrebni snažniji tokovi iz daljnjih izvora opskrbe", rekli su Energy Aspects u prošlotjednom izvješću. Za sada, kupci LNG -a u Aziji nastavljaju licitirati. Futuresi "ne mogu biti dovoljno visoki da privuku LNG koji je potreban za popunjavanje zaliha i hlađenje tržišta", rekla je Melissa Lindsay, osnivačica brokerske kuće LNG Emstream.