U nekoliko navrata u časopisu EGE bilo je riječi o njemačkom elektroenergetskom sustavu, o obnovljivim izvorima i njihovom utjecaju na EES i o radu EES-ova s posve novim, nikada do tada priključivanim izvorima energije na njih. U svim tim člancima iznesena su autorova mišljenja, dostupna saznanja i razmišljanja na temu aktualnih događaja u energetici. 

Njemačka jedina u Europi ima četiri operatora elektroprijenosnih sustava, a njemački EES ima najveći broj priključenih postrojenja na obnovljive izvore i najveću njihovu instaliranu snagu. Takvo je bilo usmjerenje njemačkih stručnjaka i službenih tijela za energetsku budućnost. 

Za razliku od Njemačke, Francuska je europski rekorder po broju reaktora, instaliranoj snazi i proizvodnji iz nuklearnih elektrana

To su dva najveća europska EES-a, pri čemu svaki rješava energetska pitanja s istim ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida. 

No, Njemačka je pretpostavljala intenzivan razvoj i primjenu obnovljivih izvora, ponajprije vjetroelektrana i sunčanih elektrana uz značajnu uporabu (ruskog) prirodnog plina

Upravo obustava dotoka tog plina kao sredstvo pritiska na Europsku uniju, a ponajprije na Njemačku kao najvećeg korisnika, pali alarm za sve. 

Više o tome moguće je pročitati u članku Nike Mandića, dipl. ing., koji je objavljen u stručnom časopisu EGE

 Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.