Poljska bi mogla Njemačkoj ponuditi upotrebu plinovoda Baltička cijev (Baltic Pipe) ako Berlin odbije rabiti plinovod Sjeverni tok 2. Riječ je o plinovodu koji Poljska gradi za vlastitu energetsku sigurnost, a njime se vežu norveška nalazišta u Sjevernom moru preko Danske s Poljskom i to cijevi preko Baltika. Planirani kapacitet plinovoda je 10 mlrd m3, a gradnja bi mogla biti dovršena do 1. listopada 2022. 

Podsjećamo, gradnja Sjevernog toka 2 je pri kraju, fali stotinjak km plinovoda, ali zaustavljena je američkim sankcijama protiv izvođača radova i drugih sudionika u projektu. SAD smatra da plinovod povećava europsku ovisnost o ruskom plinu, a situacija se dodatno zaoštrila zbog trovanja ruskog aktivista Alekseja Navaljnoga pa čak i iz dijela njemačke političke scene dolaze apeli da se odustane od projekta. 

Njemačka kancelarka Merkel je pod velikim pritiskom jučer izjavila da stav o nastavku izgradnje Sjevernog toka 2 prepušta Europskoj uniji. Njemačka i s jednom cijevi Sjevernog toka trenutno može zadovoljiti svoje i europske potrebe za plinom.