Županijsko državno odvjetništvu u Vukovaru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv tri osobe i jedne tvrtke za koje se sumnjiči da su odgovorni za smrt 14-godišnje djevojčice u Županji. Do nesreće je došlo 3.3.2019. godine u kupaonici u stanu u stambeno-poslovnoj zgradi u Županji, pri čemu je zbog neispravnog plinskog kotla i pripadajućeg dimnjaka došlo do povrata dimnih plinova u prostoriju i trovanja ugljičnim monoksidom, od čega je djevojčica preminula. 

Osumnjičeno je dvoje vlasnika stana, dimnjačar i dimnjačarska tvrtka za koju je radio.


Nemar vlasnika stana

Svi osumnjičeni terete se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Naime, istragom je utvrđeno da plinski uređaj nije bio održavan još od 2012. godine, što je obveza vlasnika stambenog ili poslovnog prostora. Isto tako, utvrđeno je da su pri provjeri ispravnosti plinske instalacije koju su obavili djelatnici operatora distribucijskog sustava još 2017. godine vlasnici bili upozoreni na smanjenu sigurnost zbog utvrđenih nedostataka na pliskom kotlu što je hitno trebalo ukloniti. 


Smrtonosna kombinacija kotla vrste B i ventilatora

Također je i dimnjačar koji je pri obavljanju redovitog pregleda dimnjaka 12.6.2018. godine propustio provjeriti dozračivanje u prostoru kupaonice, iako je trebao biti svjestan da je u njoj ugrađen tzv. atmosferski plinski uređaj (vrste B) koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije u kojoj je smješten i da je u toj prostoriji ugrađen i odsisni ventilator, što je smrtonosna kombinacija! 

Dimnjačar pri tome ni vlasniku nije izdao upozorenje, iako je morao znati da u slučaju istodobnog rada ventilatora i plinskog kotla postoji opasnost od povrata dimnih plinova i porasta koncentracije CO. Isto tako, o tome nije izvijestio ni operatora distribucijskog sustava koji bi u takvim slučajevima prekinuo isporuku plina dok se ne uklone problemi, objavio je 'Jutarnji list'.