Transport plina plinovodom Turski tok koji ruski plin preko Turske dovodi do Mađarske nastavio se u ponedjeljak u 20 sati prema moskovskom vremenu, objavio je Gazprom. Kako je navedeno, radovi na plinovodu planirani su još u prosincu prošle godine u razdoblju od 21. do 28. lipnja, javlja TASS. 

Suspenzija transporta plina dogovorena je pravovremeno sa svim dionicima. Turski tok sastoji se od dvije linije, od kojih je jedna namijenjena isporuci plina u Tursku, a drugi u Južnu i Jugoistočnu Europu. Taj izvozni plinovod iz Rusije u Turskoj preko Crnog mora ima kapaciteta 31,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Otpirlike polovina plina namijenjena je Turskoj a ostatak zemljama na trasi. 

Problemi s isporukom plina

Od početka rada nije bilo poteškoća s isporukom tom trasom, za razliku od Sjevernog toka 1 koji trenutno radi sa tek 40% kapaciteta, zbog kompresora koji je obnavljan u Kanadi a zbog sankcija Rusiji ne može biti vraćen u Njemačku. Zbog toga je smanjen dotok plina u 12 zemalja EU. Smanjen je protok plina i iz smjera Ukrajine, a povjerenica za energetiku EU Kadri Simson jučer je izjavila da se Unije priprema za ozbiljne potešjkoće s opskrbom ruskog plina. Zemlje rade na pripremi planova za ponašanje (restrikcije) u slučaju nužde i EK požuruje njihov dovršetak. Naglasila je da će građani koji su označeni kao "zaštićeni kupci" biti prioritetni u opskrbi plinom. 

Plinska skladišta u EU su na 57% zapunjenosti, a LNG terminali trenutno rade s čak 68% kapaciteta. Hrvatsko plinsko skladište PSP Okoli je na 27% popunjenosti, a LNG terminal na Krku radi s 41,3% kapaciteta.