Bugarska neće ući u sukob s Rumunjskom u vezi iskorištavanja plina iz Crnog mora, izjavio je bugarski ministar gospodarstva, energetike i turizma Deljan DOBREV. On je time odgovorio na javni upit bivšeg rumunjskog ministra vanjskih poslova postavljen u proljeće 2012. godine. Radi se o 17 km2 na granici gospodarskih pojasa Rumunjske i Bugarske u Crnom moru u kojima obje zemlje imaju nalazišta plina. Rumunjska je izrazila spremnost da se to područje razgraniči međunarodnoj arbitražom, a Bugarska želi da se razgraničenje postigne međusobnim dogovorom. Rumunjska je već ranije sličan spor s Ukrajinom riješila u svoju korist.
Istodobno je bugarski premijer Bojko BORISOV naglasio da je gradnja plinovoda South Stream visoki prioritet za Bugarsku. Premijer Borisov očekuje značajnu dobit od transportnih naknada.
No, iako su Bugarska i Rusija još prije dva mjeseca dogovorile snižavanje cijene prirodnog plina koji se uvozi iz Rusije, još nema služene odluke ruske plinske tvrtke Gazprom o tome. Očekuje se da će cijena plina za Bugarsku biti niža za 11,1% u 2012. godini i da će se iz poslova s uvozom plina maknuti posredničke tvrtke. To bi Bugarskoi dodatno smanjilo trošak za plin, što je ruski ustupak zbog pristajanja na projekta South Stream. Ruski mediji navode da Gazprom neće odrediti cijenu plina za Bugarsku na temelju dobavnih cijena u 2011, već na temelju prosječne cijene u 2012. godini, a popust će se obračunati retroaktivno, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.