Splitsko-dalmatinska županija druga je i po površini i po broju stanovika od svih županija u Hrvatskoj, a po bruto domaćem proizvodu nalazi se negdje na sredini ljestvice. U svakom slučaju, radi se o jednoj od i za gospodarstvo i za cijelo hrvatsko društvo najvažnijih hrvatskih županija i zato čudi poražavajuće stanje dimnjačarstva u njoj. Naime, od čak 16 gradova i 39 općina, koliko ih ukupno ima u Županiji, organizirana dimnjačarska služba postoji u tek četiri grada!

To su Split, koji je podijeljen na pet dimnjačarskih područja. Pri tome se na jednom od njih (četvrtom) dimnjačarskim poslovima neko vrijeme nije bavio nitko, no potkraj siječnja ove godine koncesiju je dobio obrt Kotao-M. Isto tako, dogodilo se da je na prvom dimnjačarskom radnom području koncesija također istekla, no onda je ono podijeljeno na tri područja i dimnjačarske poslove sada tamo obavljaju dimnjačari koji pokrivaju okolna područja. Tako Dimnjačarski obrt Kamin sada pokriva drugo i privremeno zapadni dio prvog područja, Dimnjačarski obrt Kodimont pokriva treće i privremeno sjeverni dio prvog područja, a Obrt Razglednica pokriva peto i privremeno južni dio prvog područja.

Spomenuti obrt Kamin dimnjačarsku službu obavlja još i u susjednom Solinu, a u cijeloj županiji ona je trenutačno organizirana još samo u Sinju, gdje se time bavi tvrtka Igana iz Knina, i u Visu, gdje dimnjačarske poslove obavlja komunalna tvrtka Gradina Vis.
Doduše, organizirana dimnjačarska služba postoji i u Kaštelima, no koncesije za dva dimnjačarska područja su istekle u srpnju i prosincu prošle godine i u tijeku je odabir novih dimnjačara. 

Od 39 općina Splitsko-dalmatinske županije, za njih čak 37 na internetu (u Registru koncesija Financijske agencije i na službenim stranicama općina) nije bilo moguće pronaći nikakve podatke o organizaciji dimnjačarske službe, osim činjenice da je u nekima od njih jednom donesena odluka o dimnjačarskoj službi. S druge strane, u dvije općine: Bolu i Podstrani, prije nekoliko godina raspisani su natječaji za dodjelu koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova, no taj postupak očito do danas nije dovršen.   


Bez obzira na to, najtočniji podaci o nadležnom područnom dimnjačaru najjednostavnije i najbrže mogu se pronaći u Bazi podataka ovlaštenih dimnjačara na našem portalu.