Ruski predsjednik Vladimir PUTIN i ukrajinski predsjednik Viktor JANUKOVIČ završili su pregovore bez ikakvog znaka napretka koji bi završio spor oko cijene ruskog prirodnog plina za Ukrajinu. Ukrajina se žali na nepovoljan plinski ugovor i previsoku cijenu ruskog plina i odbija platiti 7 mlrd. dolara za nepovučeni plin koji je prema ugovoru bila obavezna kupiti. Štoviše, ovi rusko-ukrajinski pregovori na predsjedničkoj razini završeni su bez ikakvog priopćenja i bez informacije hoće li se nastaviti. 
Pregovori su vođeni i oko ruskog poziva Ukrajini da uđe u carinsku uniju s Rusijom, Kazahstanom i Bjelorusijom, o čemu se predsjednik Janukovič nije želio izjasniti, već je istakao stajalište vlade da treba uravnotežiti odnose s Rusijom i Europskom unijom koja ne odobrava njezin ulazak u takvu carinsku uniju.
Istodobno je ukrajinski predsjednik izjavio da je Ukrajina zainteresirana za azerbajdžanski plin s polja Shah Deniz II. Uz to, dodao je da se a Azerbajdžanom pregovara o mogućem uključivanju Ukrajine u projekt gradnje plinovoda koji će transportirati plin s tog polja preko Gruzije i Turske, a koji bi onda trebao stići i do skladišta plina na zapadu Ukrajine, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
No, isto tako, Azerbajdžan planira 2013. godine u Rusiju izvesti 3 mlrd. m3 plina, kako je to objavio čelnik azerbajdžanske državne naftne i plinske tvrtke SOCAR nakon potpisivanja ugovora s ruskom plinskom tvrtkom Gazprom. Rusija je počela kupovati azerbajdžanski prirodni plin 2010, a 2012. je godine uvezla 1,5 mlrd. m3, javlja britanski portal 'Business Monitor'.