Kako je izvijestio 'Jutarnji list', ministar gospodarstva Ivan VRDOLJAK, dipl. ing. se, obraćajući se predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca osvrnuo i na problematiku plinskog gospodarstva. Pri tome je na prvom mjestu izdvojio visoke cijene plina za poslovne, odnosno industrijske potrošače, zbog čega su oni nekonkurentni u odnosu na druge zemlje.  
Radilo se o radnom ručku koji je održan u hotelu 'Antunović' u Zagrebu, pri čemu su poduzetnici ministru pokušali skrenuti pozornost na probleme koji ih muče, no za razliku od zadnja četiri ministra nadležna za gospodarstvo koji su samo obećavali rješenja i kao da nisu primjećivali poraznu razinu gospodarstva, ministar Vrdoljak je za početak priznao da je hrvatsko gospodarstvo i konkurentnost u lošem stanju. Pri tome se upitao: 'Zašto bi itko htio ulagati u zemlju koja je na 84. mjestu ljestvice konkurentnoti?' te nastavio da mu se čini da se cijela zemlja, umjesto po autocesti, stalno vozi po kružnom toku. Zbog toga je u narednim mjesecima najavio izmjene Zakona o radu, ali i napomenuo da ne može dati nikakve rokove kada će se pokrenuti investicijski ciklus, mada će se hitno postaviti jasne procedure i odgovornost državnih dužnosnicima.
Konačno, ministar se osvrnuo i na probleme u plinskom gospodarstvu, odnosno na visoke cijene plina za kategoriju poduzetništvo. Pri tome je naglasio da je konačno krenulo otvaranje tržišta i najavio ponovni odlazak u Katar na pregovore o gradnji terminala za ukapljeni prirodni plin u Hrvatskoj. Isto tako, ministar se upitao zašto Hrvatska unatoč tome što 2/3 potreba za plinom pokriva iz vlastitih izvora nema jeftiniji plin i zašto postoje velike razlike u cijenama plina između kućanstava, velikih potrošača kao što su Petrokemija i HEP te ostalih industrijskih potrošača. Također je kao apsurdnu spomenuo činjenicu da u Hrvatskoj ima 36 operatora distribucijskih sustava, zbog čega bi ih valjalo okrupniti jer bi tako imali veću pregovaračku moć za snižavanje cijena plina. Ipak, ministar je već za 2014. godinu najavio niže cijene plina, prije svega 'zbog ulaganja iz Katara i Rusije', zbog čega se već sada može očekivati pozitivna poslovna bilanca Petrokemije, zbog čega će, primjerice, cijena gnojiva biti niža. Isto tako, zbog nižih cijena plina bi i HEP trebao bolje poslovati, a time stvorena sredstva uložiti. Konačno, ministar je naglasio da se energetsko tržište ne treba regulirati, već ga treba postaviti tako da se samo regulira!