Cijene prirodnog plina u Europi porasle su snažno danas nakon što je Njemačka potvrdila da je obustavila proces certificiranja novog ruskog plinovoda Sjeverni tok 2. Njemački regulator energetskog tržišta rekao je u priopćenju da ne može certificirati Sjeverni tok 2 kao neovisnog operatera jer je tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj, a ne u Njemačkoj, objavio je CNN. Posljedica ovog poteza za Europu bit će još veće cijene plina i potencijalne nestašice energije. 

Cijene europskih fjučersa za plin porasle su za 10% kao reakcija na tu vijest, što će kratkoročno značiti poteškoće za tvrtke i kućanstva koja već plaćaju mnogo veće račune. Vodeći trgovci energentima upozorili su na rizik od nestanka struje u Europi u slučaju nadprosječno hladnije zime. EU oko 40% potreba za plinom zadovoljava iz Rusije, a Gazprom je neki dan odbio rezervirati transportne kapacitete za prosinac, vjerojatno u pokušaju utjecaja na odluku njemačkog regulatora. 

Ruski premijer u više je navrata naglasio da bi puštanje u rad Sjevernog toka 2 "ohladilo tržišta", više psihološki jer plinovod ne bi doprinio  osobito velikim količinama plina na tržištu. Jeremy Weir iz trejding tvrtke Trafigura na FT-ovoj konferenciji je izjavio da Europa jednostavno ne puni skladišta jer nedostaje plina. "Postoji ozbiljna bojazan da ćemo imati nestašice energije, dogodi li se hladna zima", kazao je.