Najgori energetski problemi s kojima se Njemačka suočava pojavit će se tijekom zime 2023.-24. godine, a ne u nadolazećim mjesecima, rekao je za novinsku agenciju dpa u nedjelju u Potsdamu poznati ekonomist specijaliziran za klimatske promjene. 

"Veliki izazov neće se pojaviti u zimi 2022.-23., nego moramo svladati zimu 2023.-24.", rekao je Ottmar Edenhofer, profesor ekonomije klimatskih promjena na Tehničkom sveučilištu u Berlinu (TUB). 

"Moramo ostvariti uštede u potrošnji plina od 15 posto na europskoj razini kako bismo prebrodili zimu", rekao je. 

Tijekom godina koje dolaze, Njemačka će morati smanjiti svoju potrošnju plina za 30 posto u usporedbi s razinom prije ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je. 

Uštede u potrošnji trebale bi se ponajprije ostvariti u kućanstvima. Tako bi se izbjegle uštede u industrijskoj potrošnji te gubitak radnih mjesta.

 

Izravna plaćanja 

"Moći ćemo svladati trenutnu energetsku krizu samo putem socijalne naknade", rekao je Edenhofer, pozivajući njemačku Saveznu vladu da uspostavi administrativne alate za izravna plaćanja kućanstvima s nižim prihodima kako bi im pomogla podmiriti svoje račune za energiju. 

Izrazio je sumnju u vladinu odluku o smanjenju poreza na dodanu vrijednost na plin na sedam posto s dosadašnjih 19 posto te pozvao na smanjenje subvencija za potrošnju plina kako bi se povećali poticaji za štednju. 

Edenhofer, s ostalim ekonomistima, predlaže model na europskoj razini kojim bi se plaćala premija članicama koje uspješno smanje potrošnju plina. 

"Do sada su članice zapravo subvencionirale potrošnju plina, smanjenjem PDV-a i ukidanjem poreza na plin", rekao je. "Ovo je opasna situacija i proturječi poticajima za uštedu energije u vrijeme kada je ušteda plina potrebna i zbog klime i geopolitike", napomenuo je.