Berlin, prateći brzu promjenu svoje energetske strategije, jučer je otvorio prvo pristanište postrojenja za prihvat plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) ukapljenog prirodnog plina (LNG) na sjevernoj njemačkoj obali. 

Savezna vlada je okrenula leđa ruskom plinu nakon invazije Moskve na Ukrajinu. LNG isporučen brodom do terminala smatra se ključnom zamjenom za opskrbu ruskim plinom, koji se prije isporučivao podmorskim plinovodima, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Luka Wilhelmshaven u sjeverozapadnoj Njemačkoj prenamijenjena je u pristan tako da sada može primiti plutajuću jedinicu za skladištenje i ponovnu uplinjavanje (FSRU) koja će ondje biti trajno privezana. A FSRU brod Höegh Esperanza trebao bi se privezati na LNG terminal u Wilhelmshavenu u prosincu. 

"Rana odluka da se Wilhelmshaven izabere kao središte za uvoz LNG-a bila je ispravna", rekao je ministar gospodarstva pokrajine Donje Saske Olaf Lies

Savezni ministar za okoliš Christian Meyer je izjavio da će LNG terminal pomoći u osiguravanju energetske opskrbe Njemačke, dodavši kako je krajnji cilj razvoj te luke za prihvat zelenog vodika i obnovljive energije iz Sjevernog mora.