Mogućnost slanja ruskog plina u Njemačku plinovodom Sjeverni tok 2 neće ugroziti opskrbu Europske unije plinom, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva, pripremajući teren za izdavanje regulatorne dozvole za ruski plinovod koji bi trebao pomoći povećanju opskrbe u predstojećoj zimi. Prva linija Sjevernog toka 2 je napunjena tehničkim plinom i spremna za isporuku plina, ali njemačka energetska regulatorna agencija mora prvo izdati dozvolu, a uvjet je analiza opskrbe koju mora izraditi ministarstvo gospodarstva. 

Savezno ministarstvo gospodarstva zaključilo je u analizi da izdavanje dozvole ne ugrožava sigurnost opskrbe plinom u Njemačkoj i EU”, stoji u priopćenju ministarstva, objavljenom u utorak. Analiza je dostavljena regulatoru nakon razgovora sa susjednim zemljama EU-a, dodaje se u priopćenju, uz napomenu da su Italija, Austrija, Poljska, Češka, Mađarska, Estonija, Latvija i Litva dobile priliku za konzultacije. 

Njemački regulator ima rok do početka siječnja za izdanje certifikata, ali bi odluku mogao donijeti i ranije a zatim će poslati preporuku Europskoj komisiji, koja će imati rok od dva mjeseca za odgovor. Ako će cijeli slučaj ići puževom brzinom, a postoje šanse i za to, lako je moguće da isporuke tom linijom ne počnu ove godine. Dakle, pritisak na cijene plina mogao bi time samo jačati.