Njemačka vlada je odobrila plan zahvaljujući kojem bi se tvrtkama olakšala ulaganja u nove LNG terminale kako bi se diversificirali izvori plina u toj zemlji, javlja portal LNG World News. Jer, navodi se u priopćenju, zakonodavstvo je važno za sigurnost opskrbe plinom, ali i za konkurentnost u Njemačkoj. Tamošnja vlada napominje kako se za transport prirodnog plina s brodova na prijenosnu mrežu treba izgraditi nedostajuća infrastruktura

Rast troškova 

Važno je istaknuti kako je dosad izgradnja terminala za uvoz LNG-a bila u nadležnosti privatnih tvrtki, što se pokazalo neatraktivnim. Osim toga, potreban je plinovod koji povezuje terminal s nacionalnom prijenosnom mrežom. A troškove priključnog plinovoda pokriva predlagatelj projekta. 

Novim zakonodavstvom će se od mrežnog operatera, a ne predlagatelja projekta, zatražiti osiguranje priključka od terminala do prijenosne mreže. Tako će se troškovi izgradnje i održavanja prenijeti na krajnjeg potrošača. Vlada kaže kako će rast troškova za potrošače biti zanemariv. Taj zakon tek treba odobriti parlament, navodi se u priopćenju.