Trošak kupnje i održavanje plutajućih terminala za ukapljeni prirodni plin (FSRU) kako bi se Njemačkoj pomoglo u osiguravanju opskrbe energijom i diverzifikaciji od ruskog plina, udvostručen je i koštat će više od 3 milijarde eura više od planiranog, priopćilo je u nedjelju ministarstvo gospodarstva. Sveukupno se troškovi procjenjuju na oko 6,56 milijardi eura, priopćilo je ministarstvo, potvrđujući izvješće Der Spiegela. 

Suma se uspoređuje s 2,94 milijarde eura procijenjenih u proračunu za 2022. "Daljnji troškovi utvrđeni su u opsežnim konzultacijama s brojnim dionicima i određene su početne prognoze", priopćilo je ministarstvo u nedjelju, navodeći operativne troškove i dodatnu infrastrukturu na kopnu. Ministarstvo je priopćilo da su plutajući terminali ključni za najveće europsko gospodarstvo kako bi se kompenzirao kolaps isporuka ruskog plina od rata u Ukrajini. 

Računajući zajedno, šest FSRU-ova bi teoretski moglo pokriti trećinu godišnjih potreba Njemačke za plinom, na temelju 90,5 milijardi kubičnih metara potrošenih 2021. godine. Lani Njemačka je trećinu plina uvezla iz Rusije, a Berlin želi posve odustati od ruskog plina do ljeta 2024.

Prvi terminal operativan od siječnja

Saborski odbor za proračun već je odobrio dodatni novac potreban za terminale. Njemačka je ovog mjeseca završila izgradnju svog prvog FSRU-a u sjevernomorskoj luci Wilhelmshaven. Wilhelmshaven FSRU, brod Hoegh Esperanza, još uvijek se nalazi u brodogradilištu u Brestu u Francuskoj, pokazuju podaci praćenja brodova Eikon Refinitiv. Glasnogovornik ministarstva rekao je da se očekuje da će Esperanza stići potpuno natovarena sredinom prosinca i da će moći obraditi dolazne LNG tankere od siječnja, javlja Reuters. 

Habeck je, nabrajajući sljedeće korake u njemačkoj LNG strategiji, rekao da bi FSRU za RWE u Brunsbuettelu također trebao stići na prijelazu godine, a projekti u Stadeu i Lubminu će postati operativni krajem 2023.. Wilhelmshaven će pokrenuti još jedan FSRU u četvrtom kvartalu sljedeće godine, kojim će upravljati vlasnik Excelerate Energy u ime konzorcija Tree Energy Solutions, E.ON i Engie. Privatno unajmljen i upravljan FSRU također se očekuje u Lubminu krajem ove godine.