Mađarska naftna i plinska kompanija MOL, kao operator bloka TAL u Pakistanu, otkrila je nova nalazišta plina i kondenzata. 

MOL ima dokazanu uspješnost poslovanja u istraživanju i proizvodnji nafte i plina u Pakistanu već 21 godinu te ima udjele u četiri bloka u zemlji. MOL je pronašao 13 nalazišta nafte, plina i kondenzata u Pakistanu od 2000. i otkrio više od 400 milijuna boe rezervi ugljikovodika. 

Kao operator, MOL je odgovoran za bruto proizvodnju od 89 Mboe/d (od prvog tromjesečja 2020.) u bloku TAL, jednom od najvećih blokova za proizvodnju ugljikovodika u zemlji, u kojem MOL ima 8,4 posto udjela. MOL-ovi partneri u konzorciju su OGDCL (Oil and Gas Development Company Limited), PPL (Pakistan Petroleum Limited), POL (Pakistan Oilfields Limited) i GHPL ((Government Holding (Private) Limited)). 


Nove mogućnosti 

MOL Pakistan drugi je najveći proizvođač ukapljenog naftnog plina (UNP), sirove nafte i kondenzata u zemlji. Kao operator trenutno zadovoljava oko devet posto potreba Pakistana za prirodnim plinom, 25 posto potreba za naftom i kondenzatom i 22 posto potreba za UNP-om, priopćeno je iz MOL-a. 

"Sa zadovoljstvom najavljujem da smo u Pakistanu otkrili još jedno nalazište. Ovo novo otkriće smanjilo je rizik istraživanja područja akumulacije ugljikovodika u dubljim rezervoarima u bloku TAL, što nam daje nove mogućnosti. Otkriće u Mamikhel South-1 poboljšava energetsku sigurnost zemlje iz vlastitih resursa", rekao je Berislav Gašo, izvršni potpredsjednik Istraživanja i proizvodnje MOL Grupe.