Odjeveni u crne jakne s mjedenim kopčama i cilindre, prepoznatljivi njemački dimnjačari mogu se činiti kao relikt prošlog vremena, ali čelnik njihove udruge kaže kako oni imaju ključnu ulogu u tranziciji te zemlje na zeleniju energiju. 

Ukrajinska kriza ubrzala je promjenu za 21.000 dimnjačara u Njemačkoj, rekao je Alexis Gula iz odbora Saveznog udruženja dimnjačarskih obrtnika. "Već neko vrijeme jasno nam je kako je riječ o transformaciji naše profesije", rekao je. 

Naime, više od 10.000 dimnjačara u Njemačkoj već je obučeno i certificirano za energetske savjetnike u zgradama. "Potreba za savjetima među stanovništvom je suludo velika", izjavio je.

 

Prevencija nesreća 

Mnoge novogradnje nemaju ložište i dimnjak jer se griju dizalicama topline ili imaju toplinarski sustav, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Osim klasičnih aktivnosti čišćenja i sigurnosnih provjera, Gula je uvjeren kako će se mnogi dimnjačari specijalizirati za energetiku i ventilaciju u budućnosti. 

Dimnjačari imaju više od 200.000 kontakata s kupcima u Njemačkoj svaki dan. "Uživaju suludo povjerenje", rekao je.

Dimnjačarstvo se također smatra simbolom sreće, a mnogi Nijemci traže rukovanje s dimnjačarima ili dodiruju njihovu odjeću. 

Dimnjačari bi također mogli voditi računa o dizalicama topline jer se i tu radi o energetskoj učinkovitosti. 

Inače, dimnjačari se sastaju ovog tjedna na konferenciji svoje nacionalne udruge u gradu Lübecku na sjeveru Njemačke. Ostale teme sastanka su ograničenja Europske unije za peći na drva i, primjerice, prevencija nesreća s ugljikovim monoksidom.