Drugi najveći proizvođač plina u Rusiji, Novatek, prošli je tjedan potpisao suradnju s dvije kineske državne kompanije CNOOC-om i CNODC-om na ogromnom projektu Arctic LNG 2, te time osnažio svoju ulogu glavne kompanije kad je riječ o LNG-u u Rusiji. Kineske kompanije su potpisale da će svaka sa po 10% ući u projekt za koji Novatekov predsjednik Uprave Leonid Mikhelson drži da će biti "game changer" na globalnom plinskom tržištu. 

Kineske kompanije već su prisutne u Jamal LNG projektu, a u Arctic LNG 2 s 10% učešća investirao je i francuski Total u ožujku ove godine, čime je Novatek uprihodio gotovo pet milijardi USD. Arctic LNG 2 pojekt podrazumijeva tri proizvodne linije, svaka kapaciteta 6,6 milijuna tona godišnje. Konačna odluka o financiranju terminala očekuje se kasnije ove godine, a prve isporuke krenule bi krajem 2023., otprilike u vrijeme kada većina analitičara predviđa da će se globalna LNG tržišta, koja su sada prezasićena plinom, suočiti s mogućim nedostatkom LNG-a.

Nezasitna potražnja za plinom

Potražnja za kineskim LNG-om mogla bi do 2025. godine doseći 80 - 100 milijuna tona godišnje, prema različitim industrijskim prognozama, u odnosu na 53,7 milijuna tona u 2018. Rastuća potražnja za gorivom dio je nastojanja Pekinga da poboljša kvalitetu zraka u najvećim gradovima zemlje. Očekuje se da će ukupna potražnja za plinom porasti na 620 milijardi m3 do 2035., prema podacima CNPC-a, sa postojećih 280 milijardi m3 plina. To će značiti vezliku ekspanziju uvoza plina, objavio je Oilprice.com.